Fruitspringkastelenfestival komt naar Herentals

Op zaterdag 27 augustus vindt vanaf 11u op de Grote Markt het Fruitspringkastelenfestival plaats. Kinderen kunnen zich uitleven op negen verschillende springkastelen in verschillende fruitsoorten, verspreid over de Grote Markt. Ontspanning, sport en spel staan centraal en alle kinderen kunnen gratis fruit proeven.

Om de festiviteiten veilig en vlot te laten verlopen, neemt de stad enkele verkeersmaatregelen. Zo geldt er op 27 augustus van 7 tot 20 uur een parkeerverbod op de Grote Markt. Ook worden de volgende straten die dag van 9 tot 19 uur autovrij gemaakt:

• Zandstraat tussen noord en zuidkant
• Grote Markt tussen Lantaarnpad en Koppelandstraat
• Grote Markt tussen Koppelandstraat en de bushalte van Hofkwartier

Discriminatie op de huurmarkt

De woningmarkt staat vandaag meer dan ooit onder druk met een aanbod dat vele malen kleiner is dan de vraag. Verhuurders hebben daarom de luxe om te kunnen kiezen uit vaak heel wat kandidaat-huurders. Het klopt immers dat een verhuurder het recht heeft om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Deze keuze moet echter gebaseerd zijn op objectieve factoren. Discriminatie mag daar dus nooit een rol in spelen.

Er is sprake van discriminatie wanneer iemand in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt vanwege bijvoorbeeld het geslacht, de seksuele oriëntatie, de leeftijd, de etnische origine, de gezondheidstoestand of een handicap. Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van dergelijke criteria is bij wet verboden in Vlaanderen. Dat wil niet zeggen dat een private verhuurder niet mag nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen. Integendeel.

Als verhuurder beseft u mogelijk niet altijd dat u discrimineert. En als huurder weet u misschien niet goed welke informatie uw toekomstige verhuurder of het immokantoor al dan niet van u mag vragen. Meer informatie daarover kunt u vinden op www.unia.be/nl/actiedomeinen/huisvesting.

Wordt u als huurder geweigerd en twijfelt u of alles wel correct verlopen is? Was u getuige van discriminatie? Dan kunt u een melding van discriminatie doorgeven via www.melding.unia.be/nl/meld-het/waar of het gratis telefoonnummer 0800-12 800.

Beschikt u niet over toegang tot het internet of hebt u hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kunt u dat komen melden bij Pol Goris van de sociale dienst (Nederrij 133/B, 014-24 66 66, sociale.dienst@herentals.be). Hij helpt u op weg bij het invullen van het meldingsformulier. Nadien neemt Unia contact met u op en bepaalt u zelf het vervolg. Tip: breng zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee. Dat kan gaan om e-mailverkeer, sms'en, briefwisseling, screenshots van online-advertenties en eventuele getuigenissen ...

Plantjes zoeken vrijwilligers

Bent u een geboren organisator? Wilt u een verschil maken voor mensen met kanker? Hebt u nog een lege agenda op 16, 17 of 18 september? En hebt u zin om met vrienden, familie, buren, collega's ... een leuke tijd te beleven? Dan heeft Kom op tegen Kanker u nodig!

In heel Vlaanderen zoekt de stichting nieuwe vrijwilligers die met een eigen plantjesteam azalea's verkopen tijdens het jaarlijkse Plantjesweekend. De opbrengst gaat naar betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten. U kiest zelf hoe klein of groot u het aanpakt en kunt bij elke stap rekenen op ondersteuning.  Meld u aan via www.plantjesweekend.be.  Foto NNieuws.